Inför resan

Hur får jag ett Covid bevis: Vänligen läs här
Här hittar ni information om inresekrav, karantän och tester 

 

Frågor och svar

Inga resultat funna, testa ny sökterm

Ändring och avbokning

  • Kan jag ändra min bokning?

    Reglerna för ombokning av flyg varierar beroende på biljettyp och flygbolag. De flesta flygbolag tillåter inte namnändring/namnkorrigering. 

    Hotellrum som beskrivs som "non-refundable" och "advance purchase" är inte ändrings- eller avbokningsbara. Det framgår vid bokning om du har bokat denna rumskategori. 

    Skicka en förfrågan till onlinesupport@reedmackay.com så ser vi vilka möjligheter som finns.

    En ombokning eller namnändring är alltid förenad med en kostnad. I våra resevillkor kan du läsa mer om ombokning.

    Om en ändring görs får du nya färdhandlingar skickade till den e-postadress du uppgav vid bokningstillfället.

  • Kan jag avboka min resa?

    Resor som är bekräftade och betalade kan som regel inte avbokas och återbetalas. Hotellrum som beskrivs som "non-refundable" och "advance purchase" är inte ändrings- eller avbokningsbara. Det framgår vid bokning om du har bokat denna rumskategori. 

    Du är välkommen att kontakta oss på onlinesupport@reedmackay.com så kontrollerar vi avbokningsreglerna för din resa.               

    Vid avbokning kräver vi skriftligt godkännande. Om avresa är inom 24 tim måste avbokning göras via email till Reed & Mackay på onlinesupport@reedmackay.com. Om resebyrån är stängd ska avbokning ske direkt till flygbolag och/eller respektive hotell. I detta fall skall namn på den person som mottagit avbokningen noteras för att återbetalning skall kunna ske.

    Önskar du avboka din resa? Klicka på knappen nedan för att gå vidare och fylla i avbeställningsformuläret.

    Avboka resa

Flyg

  • Hur gör jag när jag har särskilda önskemål?

    Efter genomförd bokning, maila till onlinesupport@reedmackay.com

    Observera att särskilda önskemål är just önskemål och kan inte garanteras. Om ett önskemål är avgörande för er resa ber vi er att kontakta oss för bokning av resa.
     

    Bra att veta om sittplatser och specialkost

    På flygresor inom Europa kan du inte förboka sittplats.

    Inom Europa är det få flygbolag som serverar mat. Möjligheten till att köpa en lätt måltid, smörgåsar och snacks finns oftast men räkna inte med varma matalternativ.

    På långresor utanför Europa ingår däremot oftast mat och dryck i biljettpriset och det kan vara möjligt att beställa viss specialmat. Notera att detta endast är en förfrågan och att flygbolaget inte kan garantera specialmat.

    Gällande djur ombord på flyget.

    Mindre sällskapsdjur som hund och katt får ibland följa med på flygningen om de sitter i bur eller väska. Antal djur ombord är begränsat och flygbolagen  tar vanligtvis ut en extra avgift för djur, dock ej för ledarhund. Om du har en sådan förfrågan ber vi dig kontakta flygbolaget direkt.

  • Hur mycket bagage får jag ta med på flyget?

    Bagageregler varierar beroende på vilket flygbolag det är. Allt fler flygbolag tar idag extra betalt för bagage på sina billigaste flygbiljetter. På din bekräftelse finner du vad som gäller för just din resa. Du kan alltid hitta vilka regler som gäller direkt på flygbolagets hemsida.

    Bagageregler hos de vanligaste flygbolagen

    Aktuell information om bagageregler hos de vanligaste flygbolagen hittar du här. Notera att informationen är på engelska för de flesta. Klicka på aktuellt flygbolag nedan.

  • Vad gäller för specialbagage?

    Som specialbagage räknas t ex: skidor, golfbag, vapen, musikinstrument etc. Om ditt specialbagage är avgörande för din resa, ber vi dig att kontakta oss före bokning av resan. 

    De flesta flygbolag vill att man gör en förfrågan om man ska ta med sig specialbagage på sin resa. Vi behöver då veta vikt och mått (längd x höjd x bredd) på specialbagaget för att göra denna förfrågan. Det kan ta ett par dagar att få svar från flygbolaget. 

    Observera att vi aldrig kan garantera att önskemålen uppfylls, vi kan endast framföra dem till flygbolaget. Avgiften för personlig service återbetalas inte vid avbokning eller om flygbolaget nekar din förfrågan. 

    Kostnad för transport av bagaget tillkommer och betalas direkt till flygbolaget på flygplatsen. 

    Välj personlig service i samband med beställningen online. Efter genomförd bokning, maila till onlinesupport@reedmackay.com. 

    För aktuell information om vilka regler som gäller för just det bolag som du ska resa med, vänligen se respektive flygbolags bagageregler - Se frågan ovan: "Hur mycket bagage får jag ta med på flyget?".

  • Vad gäller för mellanlandningar?

    Det kan i vissa fall förekomma tekniska mellanlandningar. Detta innebär att planet för att tanka eller byta besättning. Oftast sitter passagerarna kvar i planet men det förekommer att man måste stiga av planet.

    Räcker bytestiden vid min mellanlandning?

    Bytestiden mellan olika flyg är på förhand inlagt i reservationssystemet och kontrolleras av respektive flygbolag som ni bokat med. Skulle ni råka ut för en eventuell försening ska ni kontakta flygbolaget på aktuell flygplats för hjälp att på bästa sätt ta er till slutdestinationen.

    Har ni bokat flera enkel/tur och returresor med olika bolag och olika bokningsnummer, ansvarar ni själva för att eventuell bytestid är tillräcklig. Se till att ni har god marginal om ni bokar på detta sätt!

  • Vad gäller vid tidtabellsändringar?

    Flygbolagen gör ibland ändringar i sina tidtabeller. I de fall vi får information angående en tidtabellsändring informeras du normalt om detta per e-post, innehållande den nya tidtabellen. Den skickas till den e-postadress du angav vid bokningstillfället. Som resenär bör du därför kontinuerligt kontrollera om du erhållit e-post från oss. Kontrollera även din skräppost så inget viktigt missas angående din resa.

    Det är ditt ansvar som resenären att kontrollera tidtabellsändringar. Reed & Mackay ansvarar inte för tidtabellsändringar eller inställda flyg eller eventuella merkostnader som tillkommer i samband med tidtabellsändringar. Det är därför viktigt att alltid kontrollera avresetider med flygbolagen innan avresa.

  • När måste jag senast checka in?

    Det är ditt ansvarar som resenär att vara på flygplatsen i god tid före avresa. Tänk på att det kan vara långa köer till incheckning och säkerhetskontroller och du måste även ta med i beräkningen att något kan hända på väg till flygplatsen. Viktigt: Tänk på att en försäkring inte täcker kostnader i samband med missat flyg om anledningen är för sen incheckning.

    Många flygbolag öppnar check-in på sina hemsidor mellan 22 och 30 timmar före avresa. För frågor om check-in online hänvisar vi till det flygbolag som du ska flyga med. I många fall går det att checka in i automater på flygplatsen annars gör du det vid flygbolagets disk. 

    Vi rekommenderar att du är på plats på flygplatsen:
    - Vid resor inom Sverige: 1,5 timme innan avresa
    - Vid resor till övriga resmål: minst 2 timmar innan avresa*

    *) Vid resor till USA: 3 timmar innan avresa.

  • Måste jag resa i den ordning som biljetten anger?

    Ja, utskriven flygbiljett måste användas på de sträckor och i den följd som angivits på biljetten. Om en resenär inte dyker upp på t ex första sträckan så avbokas samtliga sträckor på biljetten.

  • Vad ingår i flygpriset?

    Flygskatter
    De flesta flygplatsskatter är inkluderade i flygbiljetten. Dock kan en lokal flygskatt/avgift tillkomma på vissa flygplatser i världen, t ex i Thailand. Den skall betalas i den lokala valutan på destinationen och kan ändras med kort varsel. Avgiften varierar och tas ut av respektive lands luftfartsmyndighet. Reed & Mackay kan inte styra denna avgift och kan inte ställas som ersättningsskyldig för avgiften.

    Transferkostnader
    Transferkostnader som t ex buss vid byte av flygplats ingår inte i resans pris. Du som resenär står själv för denna kostnad.

  • Vad är mitt ansvar när jag bokar flyg?

    Kunden förbinder sig:

    • att kontrollera så att stavningen på resenärens namn i bokningen är exakt likadan som i resenärens pass.

    Förnamn: Samtliga förnamn enligt pass.
    Efternamn: Samtliga efternamn enligt pass.

    Vänligen se nedan för exempel:
    Namn i passet: ERICSSON LENNART EDWARD GUSTAF
    Förnamn när du bokar: LENNART EDWARD GUSTAF
    Efternamn när du bokar: ERICSSON

    • att så snart bekräftelsen erhållits kontrollera att uppgifterna stämmer; oklarheter meddelas omgående till Kundservice.

    • att kontakta Kundservice om bekräftelse via e-post inte erhållits inom 24 timmar. Reed & Mackay ansvarar inte för eventuella merkostnader som uppstår som resultat av att kunden inte informerar Reed & Mackay inom tidsfristen.

    • att lämna korrekt e-postadress samt bevaka e-posten då Reed & Mackaykommunicerar denna väg.

    • att kontrollera visumregler och vaccinationer som behövs inför resan.

    • att kontrollera passets giltighetstid, vissa länder kräver att passet är giltigt 6 månader efter inresa.

    • att alltid kontrollera aktuella flygtider innan avresan, då dessa kan ändras med kort varsel. Detta gäller även på din hemresa.

    Vid frågor kontakta Kundservice på onlinesupport@reedmackay.com

  • Vad är blandade bolag?

    Blandade flygbolag betyder att en resa är sammansatt av två enkelbiljetter, oftast med två olika flygbolag, t ex Norwegian på utresan och SAS på hemresan. Detta innebär att om ena flygningen, av någon anledning, inte genomförs som planerat, så avbokas/ändras inte den andra flygningen per automatik. Du måste själv ombesörja att den andra biljetten ombokas och får själv stå för eventuella kostnader. Kontakta Kundservice på onlinesupport@reedmackay.com om du behöver hjälp.

    Det är viktigt att notera från vilken flygplats flygningen avgår respektive landar, då detta kan skilja mellan de två enkelbiljetterna. T ex kan en resa till London med Norwegian på utresan landa på London Gatwick-flygplatsen och sedan flyger SAS på hemresan från London Heathrow.

  • Vad är mina rättigheter som flygpassagerare?

    Flygpassagerares rättigheter vid överbokade, inställda och försenade flyg

    Enligt EG-förordningen 261/2004 om passagerarnas rättigheter har dessa rätt till ersättning och assistans från flygbolaget vid nekad ombordstigning och inställda eller kraftigt försenade flygningar. Observera att om flygningen ingår i en paketresa gäller även bestämmelserna i paketreselagen.


    I korthet gäller reglerna nedan.

    Överbokning / nekad ombordstigning

    Flygbolagen säljer ofta fler biljetter än det finns platser ombord på grund av att det normalt sett alltid händer att passagerare inte dyker upp.

    Om flygbolaget har anledning att anta att ombordstigning måste nekas, måste flygbolaget först fråga om någon, mot kompensation, frivilligt avstår sin plats. Den frivillige har därvid, utöver avtalad kompensation, rätt till ombokning och/eller återbetalning.

    Om ingen anmäler sig frivilligt får passagerare nekas ombordstigning mot sin vilja. I sådana fall har passageraren rätt till återbetalning av biljettpriset eller ombokning till slutdestinationen snarast möjligt eller vid ett senare tillfälle som passageraren finner lämpligt.

    Alla passagerare som nekas ombordstigning, skall erbjudas mat och dryck i skälig proportion till väntetiden samt hotellrum vid behov av övernattning och transport mellan flygplatsen och hotellet.

    Vidare skall de passagerare, som nekats ombordstigning, ges kompensation enligt följande skala:
    • € 250 för alla flygningar på högst 1 500 km.

    • € 400 för alla flygningar inom EU på mer än 1 500 km och för alla övriga flygningar på mellan 1 500 och 3 000 km.

    • € 600 för alla övriga flygningar.


    Kompensationen minskas med 50% när passagerarna erbjuds ombokning med annan flygning till bestämmelseorten och ankomsttiden där inte överstiger den tidtabellsenliga ankomsttiden för den ursprungligen bokade flygningen:
    • med två timmar för alla flygningar på högst 1 500 km, eller

    • med tre timmar för alla flygningar inom EU på mer än 1 500 km och för alla övriga flygningar mellan 1 500 och 3 500 km, eller

    • med fyra timmar för alla övriga flygningar.


    Inställda flyg

    Vid inställd flygning har passagerare rätt till återbetalning av biljettpriset eller ombokning till slutdestinationen snarast möjligt eller vid ett senare tillfälle som passageraren finner lämpligt.

    Passagerarna skall erbjudas mat och dryck i skälig proportion till väntetiden samt hotellrum vid behov av övernattning och transport mellan flygplatsen och hotellet.

    Med undantag av vad som sägs nedan har passagerarna dessutom rätt till kompensation enligt följande skala:
    • € 250 för alla flygningar på högst 1 500 km.

    • € 400 för alla flygningar inom EU på mer än 1 500 km och för alla övriga flygningar på mellan 1 500 och 3 000 km.

    • € 600 för alla övriga flygningar.


    Kompensationen minskas med 50% när passagerarna erbjuds ombokning med annan flygning till bestämmelseorten och ankomsttiden där inte överstiger den tidtabellsenliga ankomsttiden för den ursprungligen bokade flygningen:
    • med två timmar för alla flygningar på högst 1 500 km, eller

    • med tre timmar för alla flygningar inom EU på mer än 1 500 km och för alla övriga flygningar mellan 1 500 och 3 500 km, eller

    • med fyra timmar för alla övriga flygningar.


    Ingen kompensation betalas ut:
    1. om den inställda flygningen ”beror på extraordinära omständigheter som inte skulle ha kunnat undvikas även om alla rimliga åtgärder hade vidtagits”,

    2. om passagerarna informerats om den inställda flygningen senast två veckor före den tidtabellsenliga avgången,

    3. om passagerarna informerats om den inställda flygningen mellan två veckor och sju dagar före den tidtabellsenliga avgången och samtidigt erbjudits ombokning så att de kan avresa högst två timmar före den tidtabellsenliga avgångstiden och nå den slutliga destinationsorten senast fyra timmar efter den tidtabellsenliga ankomsttiden,

    4. om passagerarna informerats om den inställda flygningen mindre än sju dagar före den tidtabellsenliga avgången och samtidigt erbjudits ombokning så att de kan avresa högst en timme före den tidtabellsenliga avgångstiden och nå den slutliga destinationsorten senast två timmar efter den tidtabellsenliga ankomsttiden.


    Försening

    Vid förseningar har flygbolaget ingen skyldighet att betala ersättning i form av kontanter. Rätten till assistans från flygbolaget är beroende av dels förseningens längd, dels resans längd.

    När ett flyg är försenat:
    • med två timmar för alla flygningar på högst 1 500 km, eller

    • med tre timmar för alla flygningar inom EU på mer än 1 500 km och för alla övriga flygningar mellan 1 500 och 3 500 km, eller

    • med fyra timmar för alla övriga flygningar


    har passagerarna rätt till mat och dryck i skälig proportion till väntetiden och hotellrum vid behov av övernattning och transport mellan flygplatsen och hotellet.

    Är flygningen mer än fem timmar försenad kan passagerarna kräva att få pengarna tillbaka för hela biljettpriset eller för den del av resan som inte fullföljts.

    Resor med flygbolag från icke EU-länder

    Ovan angivna regler gäller vid resa från en flygplats inom EU eller med resor från tredje land om flygningen utförs av ett flygbolag från ett EU-land. I alla andra fall bör du kontakta respektive flygbolag och fråga vilka regler som gäller.

     EG Förordning 261/2004 - läs hela texten här

Hotell

  • Vad gäller vid sen hotellincheckning?

    Om du vet att du kommer att checka in efter klockan 18:00 ber vi dig kontakta hotellet du bokat senast 24 timmar före avresan. Telefonnummer till hotellet finner du på din hotellvoucher. 

    Det är ditt ansvar att kontrollera hotellets öppettider så att det är öppet när du anländer, samt meddela hotellet att du kommer att checka in sent. När du bokar finner du information om öppettider på hotellinformationssidan.

  • Vad gäller med hotellet om flyget ankommer mitt i natten?

    Vänligen observera! Det är ditt ansvar att kontrollera hotellets öppettider så att det är öppet när du anländer, samt meddela hotellet att du kommer att checka in sent.

  • Tillkommer skatter och andra avgifter på min hotellbokning?

    Det kan förekomma lokala skatter och avgifter på hotell. Dessa betalar du direkt till hotellet på plats.

  • Får jag ta med djur på hotellet?

    I regel tillåter inte hotell att man checkar in med sällskapsdjur. Vänligen kontakta hotellet direkt och kontrollera vad som gäller för just din bokning.

Pass, visum, inreseregler och vaccinationer

  • Vilka regler gäller för pass och visum

    Resenären är själv ansvarig för att kontrollera och införskaffa nödvändiga resedokument inför resan, såsom giltigt pass, visum, och försäkring. Detta gäller även vid flygplatsbyte (det kan krävas visum!) eller mellanlandning där övernattning krävs. För visuminformation kontaktas respektive lands ambassad.

    Resenären är själv ansvarig för eventuella kostnader som uppkommer på grund av brister i ovan nämnda formaliteter, t ex nekad ombordstigning eller hemtransport till följd av att pass/visum saknas.

    Många länder kräver att passet är giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum. Viseringsregler förändras ofta, så även om du rest till ett land tidigare och då inte behövt visum, är det klokt att kontakta landets ambassad/konsulat och kontrollera det om du skall resa dit igen.

    Bra information att ta del av finns på UD Resklar - www.ud.se/resklar

  • Vad gäller för resor till eller via USA?

    Vid resa till, från och via USA är det många omfattande säkerhetskontroller och vi rekommenderar därför alla att vara i mycket god tid på flygplatsen inför resan. Minst tre timmar rekommenderas av bland andra SAS. Utöver de vanliga kontrollerna kan passagerare bli ombedd att sätta på medtagen elektronisk utrustning vid gaten för att visa att den fungerar normalt. Därför ska alla surfplattor, datorer och telefoner som ska tas med ha tillräckligt med batteri.

    Vid resor till/från USA och vid mellanlandning i USA behöver flygbolaget och tullpersonalen följande information:

    1 – ESTA (Electronic System for Travel Authorization)
    2 – SFPD (Secure Flight Passenger Data)
    3 – APIS (Advanced Passenger Information System)

    ESTA
    ESTA är ett inresetillstånd som du själv fyller i och ansöker om i god tid före avresa. ESTA-ansökan måste fyllas i av alla svenska och nordiska medborgare. Som svensk medborgare kan man normalt resa till USA utan visum om vistelsen är kortare än 90 dagar.
    OBS! Från och med 1 januari 2016 kan inte svenska medborgare som har besökt Iran, Irak, Syrien, Sudan eller Jemen efter den 1 mars 2011, eller har dubbla medborgarskap i något utav dessa länder besöka USA enbart med godkänt ESTA, då måste du ansöka om visum via USA:s ambassad i Stockholm.

    Resenärer med andra nationaliteter där USA kräver ordinarie visum måste själva kontrollera nödvändiga formaliteter. 

    Viktig information! Sedan den 1 april 2016 ska alla resenärer som utnyttjar ESTA ha ett biometriskt pass. Passet ska utöver informationen om passets ägare innehålla ägarens biometriska särdrag och namnteckning. Alla pass som utfärdats till medborgare i de nordiska länderna efter 2012 bör uppfylla detta krav.

    Tänk på att en ESTA-ansökan krävs även om du reser via USA till ett annat land!

    Varje resenär ansvarar själv för att lämna uppgifter via ESTA, absolut senast 72 timmar före avresa. ESTA gäller sedan för obegränsat antal inresor under två år. Skulle du byta pass måste ny ESTA-ansökan göras.

    ESTA ersätter framöver immigrationsblanketten som delas ut på flyget (fortfarande kan dock blanketten delas ut ombord och i så fall ska den fyllas i). Blankett för tullen erhålles ombord och ska fortsättningsvis också fyllas i inför varje inresa.

    Googla inte ESTA utan använd nedanstående webbadress. Det finns flera sajter som tar betalt för att vidarebefordra ESTA-ansökan.

    Följande gäller för en ESTA-ansökan:

    • OBS! Ange alltid första förnamnet som står i passet i ansökan, även om det ej är tilltalsnamnet.
    • Godkänd ESTA-ansökan ska skrivas ut och visas upp vid incheckning samt vid ankomst till USA.
    • En godkänd ESTA-ansökan ger tillstånd att resa till USA, dock inte automatiskt uppehållstillstånd. Uppehållstillstånd erhålls som tidigare av US Customs and Border Protection vid ankomst.
    • Namnbyte eller passbyte kräver ny ESTA-ansökan.
    • Vid förändringar gällande resrutt och destination kan en uppdatering av inskickad ESTA-ansökan göras.
    • Vid en ej godkänd ESTA-ansökan behöver i stället en visumansökan göras.
    • ESTA-ansökan är förenad med en avgift som betalas med kort vid ansökan.

    Du finner mer information samt den officiella hemsidan för ESTA om du klickar här.

    SFPD
    Informationen skickas per automatik till flygbolaget i samband med att du genomför din bokning på reedmackay.com. Det är information om alla namn enligt passet, kön och födelsedata. Du behöver inte kontakta Reed & Mackay eller flygbolaget om detta före din avresa. Uppgifterna du lämnar på vår hemsida i samband med din bokning måste överensstämma med dem som står i passet.

    APIS 
    För den som ska resa till, från, via eller inom USA är det nödvändigt att fylla i vissa uppgifter som ska lämnas till flygbolaget före avresa. Sedan 8:e mars 2012 gäller detta även den som flyger genom amerikanskt luftrum (utan att landa i USA).

    Informationsplikt:
    • Kön
    • Efternamn och förnamn  
    • Resenärens hemland, nationalitet
    • Födelsedata
    • Passuppgifter
    • Avrese- och ankomstflygplats
    • Information om eventuell transit om resan fortsätter med flyg i USA eller vidare till annat land.
    • Resenärens första adress under vistelsen i USA (gata, nummer, postkod, stad, delstat eller fullständig hotelladress).
    • Namn och adress på hyrbilsföretag om resan fortsätter med hyrbil (och man inte har bokat hotell).
    • Namn på kryssningsfartyg, rederi och embarkeringshamn om resan fortsätter med en kryssning.

    Behöver du hjälp med att informera flygbolaget om dessa APIS-uppgifter så kontakta oss via e-post till: onlinesupport@reedmackay.com

  • Vad gäller för resor till eller via Nya Zeeland?

    Svenska medborgare som ska resa till Nya Zeeland måste från och med 1 oktober 2019 ansöka om ett NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority). Ett NZeTA är giltigt i 2 år för flera inresor. Det rekommenderas att ansöka om ett NZeTA i god tid före avresa, det kan ta upp till 72 timmar att få det godkänt. Du behöver inte ansöka om ett NZeTA om du redan har ett giltigt nyazeeländskt visum.

    För mer information om NZeTA läs på Nya Zeelands immigrationsmyndighet här.

  • Vad gäller för resor till eller via Kanada?

    Vid resor till/från Kanada och vid mellanlandning i Kanada behöver flygbolaget och tullpersonalen följande information:

    1 – eTA (Electronic Travel Authorization)
    2 – SFPD (Secure Flight Passenger Data)
     

    Electronic Travel Authorization (eTA)
    Inresetillstånd för svenska medborgare ska nu sökas elektroniskt via en webbsida. Ansökan via webbsidan ska göras av resenären i god tid före (senast 72 timmar innan avresa). Svar på en ansökan via webbsida kan ses där inom 72 timmar efter ansökan är gjord. eTA-godkännandet är elektroniskt kopplat till ditt pass och giltighetstiden är fem år eller tills passet går ut, beroende på vilket som kommer först.

    Observera att en avgift tillkommer och denna kostnad betalas direkt med kort vid själva ansökningstillfället.

    Länken hittar du här


    SFPD
    Den amerikanska transportmyndigheten (TSA) kräver sedan den 8 mars 2012 att flygbolag som flyger genom amerikanskt luftrum utan att landa i USA, ska skicka in uppgifter om passagerarna på samma sätt som för dem som flyger till USA.

    Uppgifterna skickas per automatik till flygbolaget i samband med att du genomför din bokning på vår hemsida. Informationen består av alla namn enligt passet samt kön och födelsedata. Du behöver inte kontakta Reed & Mackay eller flygbolaget om detta före din avresa. Uppgifterna du lämnar på vår hemsida i samband med din bokning måste överensstämma med dem som står i passet.

  • Vad gäller för resor till eller via Sydafrika?

    Från och med den 1 juni 2015 gäller nya regler för barn under 18 år som reser in i Sydafrika- Department of Home Affairs har meddelat följande:

    Barn under 18 år som ska resa in i Sydafrika måste kunna uppvisa ett s.k. ”Unabridged Birth Certficate”, dvs. en fullständig födelseattest med uppgifter om vilka som är föräldrar till barnet. Den svenska motsvarigheten till ett fullständigt födelseattest är ett så kallat ”Personbevis 120 med alla relationer” (= med utökad information om barnets föräldrar). Du kan beställa ett sånt här personbevis från Skatteverket, tel: 0771-567 567 eller via nätet www.skatteverket.se. Personbeviset måste vara på engelska,samt vara stämplat och underskrivet av Skatteverket. OBS! Personbeviset får inte vara äldre än 3 månader vid inresa så beställ det inte för tidigt!

    Om ett barn reser med endast en förälder, samt ensamresande barn, dvs. utan någon förälder, så ska följande dokument medtagas; ”Parental Consent Affidavit”. Intyget attesteras av en Commissioner of Oaths (på konsulatet i Stockholm) eller en Notarius Publicus (kontakta Länsstyrelsen för en lista på Notarius Publicus i Sverige på: http://www.lansstyrelsen.se/Sv/Pages/defauls.aspx). Vänligen observera att Parental Consent Affidavit ska fyllas i med en svart bläckpenna. Kom ihåg att inte skriva under Parental Consent Affidavit innan ni kommer till Ambassaden då detta ska göras framför Commissioner of Oaths, alt. hos Notarius Publicus.

    För identifiering godtas endast giltigt pass. Observera att hjälp med Parental Consent Affidavit endast är möjligt under Konsultatets öppertider; måndag, tisdag, torsdag och fredag 9-12:30. För att Ambassaden ska kunna assistera er vänligen ta mer er Parental Concent Affidavit,Personbevis 120/UBC, passen i original samt kopior på samtliga pass; barn och föräldrar samt den som reser med/tar emot barnet i Sydafrika om det inte är en av föräldrarna.

    Läs mer på Sydafrikas ambassads hemsida: http://www.dirco.gov.za/sweden/

  • Vilka vaccinationer skall jag ta?

    Se över dina vaccinationer i god tid innan resan. Vissa vaccinationer behöver tas i två omgångar och i god tid före avresan. På sajten 1177.se kan du få råd om vad som behövs för resa till olika länder.

    1177.se - Vaccinationsinformation

Övrigt

  • Vad gäller för mediciner på resan?

    Om du använder mediciner (speciellt om de klassas som narkotika) som måste tas med på resan rekommenderar vi att du tar med ett läkarintyg med läkarens ordination och gärna en officiell engelsk översättning av den. Packa medicinen i handbagaget.

  • Vad får jag ta med genom tullen?

    På Tullverkets hemsida hittar du bland annat regler för införsel av alkohol och tobak, aktuella skatter och information om varor du måste ha tillstånd för att föra in i Sverige. Läs mer här.

    Kontakta det aktuella landets ambassad om du har frågor kring införsel av varor till andra länder än Sverige. Tänk på att olika flygbolag och andra länder kan ha ytterligare regler och restriktioner för dessa varor och andra föremål. Kontrollera gärna med ditt flygbolag för mer information.

  • Hur påverkas UD:s rekommendationer?

    Här nedan hittar du länkar till reseinformation från Sveriges ambassader samt till UD:s lista över vilka länder och områden som UD avråder från att resa till just nu.

    Reseinformation från Sveriges Ambassader

    UD avråder från följande resmål

    Bra att veta! När UD avråder från resor har det ekonomiska och juridiska konsekvenser endast för paket-/charterresor. Där gäller särskilda regler. När UD utfärdat en avrådan kan resenären avboka sin resa utan att förlora de pengar som har betalats in. Om UD inte avråder utan enbart manar till uppmärksamhet och försiktighet, så är det ett allmänt råd som inte påverkar avtalet mellan resenär och researrangör.

    UD Resklar - läs mer här.

    Svenska ambassader utomlands
    Information om Sveriges ambassader i utlandet hittar du här

  • Reed & Mackays resevillkor

    Det är viktigt att du tar del av Reed & Mackays resevillkor - läs mer här.

  • Vad gör jag om något går fel på resan?

    Eventuella reklamationer under resan ska du framföra till leverantören eller dennes representant på plats. Detta ska ske direkt när du upptäcker problemet så att det kan avhjälpas så fort som möjligt. Om reklamation riktas direkt till leverantören eller dennes representant på stället bör du försäkra dig om att du får kvitto på att du reklamerat till dem direkt. Kvittot kan behövas i den händelse att reklamationen inte kunde åtgärdas på plats och du eventuellt senare vill ansöka om kompensation på nytt. Om reklamation inte görs på plats är det väldigt svårt att få gehör för den i ett senare läge.

    Problem med hotell
    I första hand hänvisar vi dig till hotellets reception för att påtala bristerna. Om det inte hjälper så kontaktar du Kundservice så snart du kan via e-post till: onlinesupport@reedmackay.com.

    Problem med bagage
    Som en förmedlare av resetjänster kan vi tyvärr inte hjälpa till vid förlorat eller försenat bagage.

    Om ditt bagage skadas eller försvinner på ut- eller hemresan ska detta anmälas till flygbolaget direkt på plats. Du måste fylla i en PIR (Property Irregularity Report) som används för att söka efter bagaget internationellt eller dokumentera skadans omfattning. Detta används även som underlag till försäkringsanspråk. Observera att det är resenärens eget ansvar att en sådan rapport fylls i.

    Om du har köpt en bagageförsäkring via våra partners Solid bör du även kontakta dem omgående. Om du inte har köpt en bagage- eller reseförsäkring så hänvisas du till din hemförsäkring.

    Det är också möjligt att kräva ersättning direkt från flygbolagen. Detta ersättningskrav ställer du direkt till flygbolagets kundtjänst.

    Ofta så ingår det en försäkring för skadat eller förlorat bagage via VISA eller Mastercard, om du betalat resan med något av dessa kort. Anmälan och eventuell ersättning sker i detta fall direkt hos kortföretagen.

    Reklamation
    Om du ändå vill göra en reklamation klicka här för att fylla i reklamationsformuläret.

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.