Resia har nu ändrat namn till Reed & Mackay. 

Så slipper du kulturkrockar på tjänsteresan

Ordentliga förberedelser inför affärsmötet utomlands kan vara avgörande om mötet blir lyckat eller inte. Här är listan på kulturkrockar att undvika.

1. Research

Ta reda på i detalj vad som är ett förväntat mötesbeteende i landet du ska besöka. I många fall kan seder och bruk skilja sig mellan olika regioner i samma land, särskilt om landet är flerspråkigt.

2. Hälsningar

Första intrycket består, brukar man säga. Se till att i förväg veta vem eller vilka du ska träffa, memorera namnen. Oavsett var i världen du är anses det oartigt att inte veta namnet på sina värdar. Fransmän och japaner förväntar sig en lös handskakning, medan man i de allra flesta andra länder räknar med lite mer kraft i handen.

4. Tilltal

Eftersom du-reformen inte riktigt slagit igenom utanför Sveriges gränser är ”herr” och ”fru” följt av efternamn standard i de allra flesta länder, däribland hos våra danska grannar. Har någon i det andra sällskapet en annan titel, som ”professor” eller ”doktor” används den titeln. I de engelsktalande länderna niar man motparten tills man blir ombedd att använda förnamnet, vilket sker tämligen omgående.

5. Klädsel

Standardtipset är att kostym och slips alltid fungerar. Däremot kan det löna sig att göra lite extra research när det kommer till kläder, framför allt för kvinnor. Glada färger uppskattas i Sydamerika, medan sedesam klädsel – armbågar och knän ska täckas och skjortan ska vara knäppt ända upp – gäller i exempelvis Kina, Mellanöstern och Ryssland. Samtidigt rekommenderas kvinnor att inte använda byxor i Japan och Mellanöstern.

Fler råd o ch tips kring affärsresor och möten.

6. Mat och dryck

Tacka aldrig nej till kaffe, vatten eller en bit mat vid mötet. Både i Mellanöstern och Asien anses det vara respektlöst. Om alkohol kommer in i bilden – som vid en middag efter mötet – kom då ihåg att värden i vissa asiatiska länder, som Kina och Sydkorea, gärna vill få dig lite berusad om ni äter tillsammans efter mötet. Kvinnor som dricker för mycket får dock ingen respekt. Vid en middag i Ryssland ska du absolut inte vända vodkaglaset upp och ner om du inte vill ha mer – det betyder att servicen är dålig. Låt i stället glaset förbli fullt, så får du inte mer. I Japan ska du aldrig stoppa ner pinnarna rakt ner i riset och låta de stå nedstuckna lodrätt. Det anses riktigt opassande.

Kontakta Reed & Mackay gällande affärsresor, möten, events eller konferens

Läs mer om Reed & Mackays företagstjänster

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.