Han är internationell 4-stjärnig domare, tränare och förbundskapten för svenska dressyrlandslaget. Hon är sportchef på Svenska Ridsportförbundet och var även en del av EM-organisationen i Göteborg. Bo Jenå och Wiveka Lundh är två högaktuella ridsportprofiler som båda har gjort karriär av sin hobby. Ta del av hur deras tankar gick kring Sveriges medaljchanser i EM och varför de samarbetar med en affärsresebyrå.
(Artikel från juni 2017)
Det är knappt två månader kvar till EM i Göteborg. De första hästarna anländer den 18 augusti och den första tävlingen är paradressyren som hålls den 21:e. För Wiveka Lundh, som har varit utlånad till EM-organisationen sedan september 2016, innebär det ett intensivt jobb med de sista förberedelserna. Falsterbo Horse show och andra tävlingsresultat under sommaren kommer att bli avgörande för vilka ryttare som får tävla.
– Vi har goda medaljchanser i samtliga grenar – både individuella och lag. De svenska ryttarna håller en otroligt hög nivå och när det gäller att arrangera internationella tävlingar håller Sverige toppklass. Jag var med och arrangerade VM i Stockholm 1990 och nu när det var dags för EM ville jag absolut vara med, säger Wiveka Lundh.
Kick av att organisera
För Wiveka har ett jobb inom ridsport varit en självklarhet. Hon fastnade för hästar och sporten som barn och blev engagerad i den lokala ridklubben i Roslagen där hon växte upp.
– Jag är väldigt glad över att jag gjort karriär av min hobby. Men jag är mer en organisatör än en ryttare, jag var lite för nervös när jag tävlade själv. Däremot får jag verkligen en kick av att organisera, säger Wiveka som även har jobbat utomlands på det internationella ridsportförbundet FEI i tio år.
Smidiga och flexibla resor
I jobbet som sportchef på förbundet ingår det också en hel del resor. Det blir mest resor inom Europa till länder som Schweiz, Geneve och Düsseldorf. Men Kentucky, London och Rio, där de stora mästerskapen har arrangerats, finns såklart också med på Wivekas reslista. Nu när hon är utlånad till EM blir det framför allt många flygresor från hemorten Stockholm till Göteborg.
– För mig är det viktigaste med själva resorna att allt flyter på med bagage och säkerhet på flygplatserna. För oss på förbundet är det a och o att hitta så flexibla och prisvänliga resor som möjligt. Det går aldrig att bedöma i förväg hur länge våra ryttare blir kvar i tävlingar. Därför har vår resebyrå en viktig del i vårt resande. De är alltid tillgängliga och kan hitta bra, billiga och flexibla resor som fungerar för vår verksamhet, förklarar Wiveka.
Tackar inte nej till USA
En som reser ännu mer än Wiveka är Bo Jenå. När han inte coachar eller är förbundskapten för dressyrlandslaget reser han över hela världen för att döma dressyr. Eftersom Bo inte får att bedöma svenska ryttare blir det ofta resor till Kalifornien, New York och Florida.
– USA-resorna tackar jag inte nej till. Sedan blir det ju såklart många resor i min roll som förbundskapten. Ridsporten får fler utövare och större sponsorer för varje år som går samtidigt som media uppmärksammar sporten mer. Det gör att vi behöver åka till många platser i världen för att tävla, säger Bo Jenå.
Hästarna anländer först
När dressyrlandslaget ska ut och resa är det mycket som ska klaffa och många som ska åka med. Ledarteam, ryttare, fysioterapeuter samt veterinärer ska samordnas och bo på samma hotell.
– Hästarna anländer ofta tio dagar innan stora mästerskap och då är vi redan där för att ta emot hästarna. Att ha en resebyrå som är hjälpsamma och kompetenta samt dessutom har en förståelse för hästvärlden betyder oerhört mycket när vi ska boka våra resor och när vi befinner oss utomlands. Om det händer något finns det någon man kan ringa och det löser sig alltid. Att Reed & Mackay dessutom brinner så mycket för hästsporten är en stor fördel, förklarar Bo.
Hårt slit upp till toppen
Det finns många tjejer och killar som drömmer om en karriär som ryttare. Som i alla idrotter är det en stor portion envishet, målmedvetenhet och hård träning som krävs för att komma till toppen, enligt Wiveka Lundh.
– Men med ödmjukhet kommer man också långt. Som ryttare måste man vara ödmjuk inför hästen och för samspelet dem emellan. Ryttarna som är i toppen idag har slitit hårt samtidigt som de är ödmjuka inför uppgiften.
FAKTA RIDSPORT
Reed & Mackay – Ridsportens egna resebyrå
Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.