Resia har nu ändrat namn till Reed & Mackay. 

Kulturella skillnader på tjänsteresan

Sverige har alltid varit en nation med intresse för internationell handel, och med export motsvarande över 45% av BNP ligger vi klart över EU-snittet vad gäller internationella affärer. Om din affärsresa tar dig till andra länder är det viktigt att förbereda dig på lokala seder och koder för att undvika en kulturkrock. Nedan listar vi några saker du bör tänka på inför resan.

Först och främst vill vi påpeka att alla länder, även de i samma region, harindividuella koder som kanske bara existerar just där. Det är därför viktigt att göra research på det specifika landet du ska besöka.

I Sverige ger vi sällan gåvor till affärskontakter då reglerna för vad som ses som mutor och inte är väldigt hårda. Om du besöker Asien eller Mellanöstern ses det däremot som artigt att ta med sig något till mötet. Men gåvan ska självklart inte vara för dyr eller stor. Något litet som representerar din kultur är alltid uppskattat. Undvik dock att ge gåvan innan mötet då det tar fokus från det ni faktiskt ska åstadkomma.

I dessa delar av världen tas gästvänlighet på stort allvar. Om du blir erbjuden mat eller dryck ses det som oartigt att tacka nej, även om du just ätit eller inte är kaffesugen.

Synen på punktlighet varierar stort. Professor Erin Meyer vid INSEAD har studerat synen på tid, och placerar Tyskland och Schweiz som mest punktliga nationer. Saudiarabien, Nigeria och Kenya ligger i andra änden av skalan. Beroende på nationell kultur kan det vara bra att du är förberedd på att vänta, ta inte illa upp då det sällan är personligt. I de mer punktliga länderna ses det däremot som ett tecken på oprofessionalism att vara sen. 

Visitkorten är kanske affärsresenärens bästa vän, så snåla inte med antalet du tar med dig. Besöker du länder som inte använder det latinska alfabetet är det bra att specialtrycka visitkort med engelska på ena sidan och det lokala språket på den andra. De visitkort som lämnas till dig ska behandlas med respekt så en extra korthållare kan alltid komma till nytta.

Sist men inte minst är det alltid bra om du tar reda på så mycket du kan om personerna du ska träffa. Var du än är i världen klampar du i klaveret med frågan “Vem var du nu igen?”.

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.