Äter du mer onyttigt och har svårt att få in träningen när du reser i jobbet? I så fall är du inte ensam. I en SIFO-undersökning, på uppdrag av Reed & Mackay, uppger en femtedel av svenskarna att de äter mer onyttigt och att de inte hinner träna på affärsresan. Men det går faktiskt att få in ett hälsotänk även när du reser i jobbet.
Jörgen Thelin, kund till Reed & Mackay och exportchef på Isaberg Rapid, är en frekvent affärsresenär som har lyckats få in träningen även när han reser mycket. Trots att han gör långa resor till länder som Sydafrika, Sydamerika och Dubai, ofta två gånger i månaden, är han i sitt livs bästa form.
– För mig är fysiken livsviktig just för att jag reser så mycket. Om jag inte tränar orkar jag inte flyga långt, gå rätt in i förhandlingar och sedan äta middag med kunderna på kvällen. Det är disciplin och inställning som avgör om du vill få till din träning – oavsett var du befinner dig. Vill du träna finns det inga ursäkter, säger Jörgen Thelin.
Jörgen Thelin, exportchef på Isaberg Rapid
Nysatsning med Paolo
Jörgen har alltid tränat mycket, men i slutet av 2016 gjorde han en nysatsning tillsammans med några kollegor. De bildade laget ”Team Rapid Hammer” och började köra Paolo Robertos träningsupplägg ”15 med Paolo”. Han kände att det hade blivit för mycket ”mellanmjölk” i träningen.
– Lösningen blev alltså Paolos träningsupplägg med högintensiva intervaller plus att vi bildade ett lag som pushade varandra. Jag orkar prestera på topp bättre i mina förhandlingar och möten – oavsett om jag är jetlaggad och har rest långt. Dessutom har jag samma jeansstorlek som när jag var vältränad på gymnasiet, säger Jörgen och ler.
Morgonträning på affärsresan
Det här med högintensiva intervaller, som kan utföras med sin egen kroppsvikt, är det fler som lyfter fram som en bra träningsform. En av dem är Louise Andersson på Vetenskapshälsan och Hälsoboosten. Hon har många kunder som reser mycket i jobbet och är stillasittande nästan hela dagarna.
– Om man inte har tillgång till gym på jobbresan och har svårt att hinna med är högintensiva intervaller en oslagbar träningsform. 20 minuters hård träning före konferensen eller mötet räcker. Jag skulle säga att morgonträning är det absolut bästa om man ska få in träning på sin affärsresa, säger Louise Andersson, som efter tio år som forskare bestämde sig för att bli personlig tränare och kostrådgivare.
Hitta träningstillfällena som funkar i din vardag, 20 min räcker!
Foto: Imageu, Sara Brodén
”Krångla inte till det”
Hon betonar också vikten av rätt inställning om man vill göra en förändring när det gäller mat och träning. Planering och prioritering är A och O i en stressig vardag – inte minst om man reser mycket i jobbet.
– Mitt tips är att inte krångla till det – varken när det gäller träning eller mat. Ät ren mat, frukt och grönt. Träna hemma, på hotellrummet eller ta en löprunda om du inte har tillgång till gym. Glöm inte att ta vara på vardagsmotionen också.
Maten är största boven
Enligt Louise är det maten som är den största boven när man reser mycket i jobbet. Det är också fler kunder som har problem med kosten än träningen när de börjar hos henne.
– Många kanske tränar bra, men har inte kunskapen och orken när det gäller näringsriktig mat. Reser man dessutom mycket i jobbet utsätts man för ännu fler frestelser samtidigt som det är svårt att få tag i bra mat under själva resan.
Den djupt rotade fikakulturen i Sverige är tydlig även i affärssammanhang. I Reed & Mackays SIFO-undersökning uppger mer än en tiondel av svenska affärsresenärer att de inte kan låta bli fika och godsaker under möten. Nästan lika många äter också mer onyttig frukost än hemma.
– Frukt och rawfika syns allt oftare på mötesbordet. Men det finns fortfarande företag som står fast vid kanellängder och bakelser. Har man varit på resande fot och slarvat med måltiderna är det inte konstigt om man inte kan låta bli godsaker vid tretiden på eftermiddagen. Det här med att ”äta för andras skull” är också ett vanligt problem hos många, förklarar Louise.
Lev efter 90-10
Men ett totalförbud mot godsaker och onyttig mat är inget hon förespråkar – varken till sina kunder eller till de som reser mycket i jobbet. Ju hårdare man är mot sig själv, desto större risk är det för bakslag. Själv lever Louise efter principen 90-10 och det är den hon försöker lära sina kunder.
– Den innebär att om man äter bra och hälsosam mat 90 procent av året kan man få en livsstil som faktiskt håller. 10 procent på ett år är 5,2 veckor och här ligger högtider, kalas och festligheter. I tänket ingår också inställningen ”100 procent njutning” – se till att det du stoppar i dig verkligen är värt det.
Mat skall vara en njutning för både öga och gom - och hjälpa din kropp att må bra.
Foto: Imageu, Sara Brodén
Undvik att gå ”all in”
För den som reser mycket i jobbet kan 90-10 principen innebära ett stort steg mot ett mer hälsosamt tänk. På en middag ihop med kunder eller kollegor kan man ganska enkelt välja vad som verkligen är 100 procent njutning.
– Om man ska tänka på hälsan under sociala tillställningar på affärsresan kan man inte gå ”all in” på allt man är sugen på. Man kanske får välja mellan att dricka ett glas vin till maten eller om man hellre vill ha dessert. Annars är förrätter oftast bättre än efterrätter och ett bra tips är att undvika friterat, gratäng och panerat samt skippa brödet, säger Louise.
Topp 5 – Så håller du dig i form på affärsresan:
1. Ta med dig eget mellanmål
2. Skippa godis och fika på möten
3. Se till att dricka mycket vatten
4. Ta en snabb promenad mellan möten eller kundbesök
5. Om du stannar över natten – se till att välja en bra hotellfrukost
Förbered läckra raw bollar späckade med frukt, nötter, kakao och andra energirika nyttigheter att ta med som mellanmål på resan.
Foto: Imageu, Sara Brodén
Affärsresenärens egna hälsotips (Jörgen Thelin)
1. Träna på morgonen
2. Ha ett träningsprogram som bygger på högintensiv träning där man inte behöver redskap.
3. Ät frukt, drick vatten och skippa alkohol när du är på resande fot. Äter du chips och godis på resan är risken stor att du kommer fram trött och hängig.
FAKTA - LOUISE ANDERSSON
Bor: I Vallda (Kungsbacka)
Ålder: 37
Bakgrund: 10 år som forskare på Göteborgs Universitet där hon bland annat bedrev forskning på hur kosten hos blivande mammor påverkar barnet.
Driver: Vetenskapshälsan som erbjuder PT-tjänster, kostrådgivning och föreläsningar samt Hälsoboosten – tränings-och kostprogram på webben.
Blogg: halsoboosten.mabra.com
Upptäck ett bättre affärsresande med Reed & Mackay - Kontakta oss
Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.