Drabbas ditt företag av dolda resekostnader?
Bokar de anställda tjänsteresan själva finns det en risk att ert företag missar vissa dolda avgifter och kostnader. Nedan följer ett antal tips som är bra att hålla i bakhuvudet för att spara både tid och pengar.
Samlad bild av alla resekostnader
Förvånansvärt många företag vet inte vilka resekostnader de faktiskt har totalt. Med hjälp av en affärsresebyrå får du en samlad bild av företagets resande och kan identifiera alla kostnadsdelarna i reseprocessen, från planering till sista fakturan, säger Karin Wadmark, ansvarig för affärsresor på Reed & Mackay. Idag väljer många företag att boka sina egna resor online och det man inte bör missa då är att använda sig av en företagsanpassad onlinelösning. Det gör det både snabbare och enklare att boka och ändra sina bokningar samt ger en bättre bild av företagets totala resekostnader.
Drunkna inte i administration
Utöver själva bokningen tillkommer det också hantering av kvitton och fakturor som adderar till slutbeloppet. Enligt en undersökning från Kwick (en plattform för digitala kvitton) är 86% av respondenterna missnöjda med kvittohanteringen på företaget. Det kostar både tid och skapar onödig frustration bland medarbetarna. Se över möjligheten att få hotell, taxi m.m. förbetalt så slipper medarbetarna hanteringen av kvitton.
Kontrollera dina uppgifter. Noga!
Det kan bli dyrt om du uppger felaktiga uppgifter vid din bokning. Har du exempelvis stavat fel på ett namn kan vissa flygbolag kräva att du köper en helt ny biljett. Och det blir stora summor; de 13 största amerikanska flygbolagen tjänade 685 miljoner dollar på detta bara ett kvartal 2013, enligt den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA.
Luras inte av utgångspriset
Speciellt så kallade lågprisflygbolag har satt i system att skylta med ett pris men sedan lägga på avgifter under de olika stegen i bokningen. Jämför alltid slutpriser, inte de som bolagen annonserar med.
Det är svårt att få någonting gjort på en flygplats
Billigare flyg betyder oftast fler byten och längre väntan. Arbetsmiljön på en flygplats är inte den bästa så räkna med att den tiden går förlorad. Exempelvis varierar tillgången på wifi stort på Europas flygplatser. En undersökning från Skyscanner visar att inte ens hälften av de 50 största flygplatserna erbjuder fri wifi under obestämd tid.
Stor skillnad i teknisk utveckling mellan flygbolag
Samtidigt som vissa flygbolag omfamnar ny teknologi (SAS erbjuder till exempel incheckning via Near Field Communications i sitt SmartPass-chip) finns det också de bolag som jobbar klart mer traditionellt och fortfarande kräver ett utskrivet boardingkort. Kolla vad som gäller i förväg - det kan kosta flera hundra kronor om flygbolaget ska göra det åt er på flygplatsen.
Resepolicy
Med en resepolicy vet alla medarbetare vilka regler företaget har vid resor. Här kan ni exempelvis förebygga onödiga taxiresor eller dyra hotell.