Resia har nu ändrat namn till Reed & Mackay. 

Publicerat: 2019-01-10
Reed & Mackay Företag möter

"Power poses" på toaletten

Investera i kaffesnacket och boka aldrig förutsättningslösa möten. Retorikexperten Elaine Eksvärd delar med sig av sina bästa tips för ett framgångsrikt affärsmöte.

– De flesta har inte tid för ett förutsättningslöst möte och det blir ingen bra start på en affärsrelation. Var ärlig och berätta om ditt syfte istället. För mig har det varit mitt knep för framgång, säger Elaine Eksvärd.

Rädsla för kallprat

Och framgångar har Elaine Eksvärd haft gott om – både med sina böcker, sitt retorikföretag ”Snacka snyggt” och alla föreläsningar för tusentals människor. Dessutom fortsätter hon kämpa för barns rättigheter och nolltolerans mot sexuella övergrepp. 2017 släppte hon boken ”Vi måste prata”.

– Den handlar om våra största kommunikationsutmaningar i vardagen just nu. Idag kanske det inte är att tala inför folk som skrämmer oss mest. Att ge feedback, kallprata och blotta sina behov är exempel på annat som skrämmer oss. Otroligt intressanta frågor.

"Mötet börjar när man tar i hand"

Just kallprat är något hon lyfter som oerhört viktigt på ett affärsmöte. Det är något man aldrig ska underskatta.

 – Mötet börjar redan när man tar i hand och kallpratar vid kaffemaskinen. Även om det är en receptionist som tar emot besökare ska man alltid investera tid i ”kaffesnack”. Man får en känsla för personen man ska träffa och det tjänar man på under mötet.  

Personligheten avgör mötets framgång

Lika betydelsefullt är det att lyfta varandras roller och etablera varje person i rummet. När man berättar om sig själv ska det vara trovärdigt och relevant för mötet. Men personligheten får gärna komma fram.

– Studier visar att det oftast är personligheten som avgör framgången i ett affärsmöte. Vilket intryck man får av en person och vilken magkänsla man får är oerhört viktigt.

Vad är då det värsta man kan göra?

– Att man är ironisk och sarkastisk i ett affärsmöte med nya bekantskaper. En sexistisk jargong är också förbjudet så klart, säger Elaine Eksvärd.


 

Elaines topp 5 för ett framgångsrikt möte
 

"Power poses" på toaletten 
Det är bästa knepet om man är nervös och osäker före sitt affärsmöte. Sträck på dig och ta fram din bästa hållning – redan innan du kliver in på mötet. Kroppsspråket är en viktig del i självsäkerheten.
 

Investera i kaffesnacket
Mötet börjar redan vid kaffesmaskinen. Om ditt företag har en receptionist som tar emot ditt besök – se till att du alltid investerar tid för kallprat vid kaffet före mötet. Försök att få en känsla för vilken slags personlighet din affärskontakt har. Kallprata så att det blir varmprat.
 

Sätt mål
Börja mötet med att komma överens om målet för mötet och hur lång tid ni har på er. Lyft varandras förväntningar och låt alla presentera sig. Tänk på att berätta det som är relevant för mötet, men låt gärna din personlighet komma fram”.
 

Lyssna och var tydlig
Var noga med att låta alla komma till tals – även de som är lite tystare. Var tydlig och rak i din kommunikation för att undvika missförstånd – linda inte in något. 
 

Summera mötet
Att sammanfatta vad ni har kommit fram till är jätteviktigt. Har alla uppfattat det likadant och vad är nästa steg?

 


Elaine-Eksvard-624x395.jpg

 


Elaine Eksvärd


 

Vad som händer när vi reser

Genom samtal med insiktsfulla människor som på olika sätt berörs av möten och resor i sitt arbete, tittar vi på effekterna av affärsresandet både ur ett ekonomiskt, miljömässigt och mänskligt perspektiv.

 

Följ oss på LinkedIn och genom att prenumerera på Reed & Mackay Företags affärsnyhetsbrev.

 

Till artiklarna

0771-91 91 91 Vill du veta mer?
OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.