Öga mot öga
Dagens teknologi ger oss alla möjligheter att på ett ögonblick mötas över gränser, och till exempel ha videokonferenser med människor på andra sidan planeten. Ändå lever det fysiska mötet kvar, och till och med frodas. Varför håller vi fortfarande fast vid att ses, på riktigt? Reed & Mackay har pratat med Rino Wennerholm, professionell facilitator och ledarskaps- och organisationskonsult.
Rino Wennerholm står i dörröppningen till sitt kontor i centrala Göteborg, ser mig gå över gatan och vinkar. Han är en lång och gänglig glasögonprydd man med silvrigt hår i knut, iförd svarta jeans och skinnjacka. Handslaget är fast och bestämt, och pågår nästan – men bara nästan – lite för länge. Rösten är mjuk och vänlig.
– Vill du ha kaffe?
Så inleds vårt fysiska möte. Innan detta har vi bara haft mailkontakt.

Rino Wennerholm har haft sig själv som chef i snart 22 år. När jag frågar honom vad han har för titel – vad han egentligen gör – tvekar han först och hummar lite innan han svarar.
– Jag är en facilitator. Det innebär att jag ger förutsättningar för individer och grupper att mötas, på riktigt, efter det syfte som formulerats. Jag är med grupper, läser av deras behov, och guidar dem igenom processen. Gruppens behov får styra hur mötet utvecklas, säger Rino Wennerholm.
Under åren har han med andra ord haft oräkneliga mängder fysiska möten. Möten mellan personer på samma plats är överlägsna möten som filtreras genom telefon eller dator, menar Rino Wennerholm. Han lyser upp när han ska försöka sätta tummen på vad det är som gör möten så spännande.
– Det är närvaron i rummet som skapar själva mötet. Förväntningar, frågor, känslonyanser, eufori och missnöje. Att fånga just det som sker här och nu skapar den autentiska upplevelsen, säger Rino Wennerholm och gestikulerar med armarna.
– Mötet drivs av samspelet mellan människor, det är aldrig fråga om envägskommunikation. Att bli sedd, vara delaktig och bli lyssnad på ger bekräftelse, vilket är ett grundläggande mänskligt behov. Det skapar en gruppdynamisk effekt som man aldrig kan få fram på annat sätt än genom det fysiska mötet.
Okej, så en massa spännande mekanismer uppstår vid möten. Men vad får man egentligen ut av ett fysiskt möte som man missar via telefon eller videokonferens? Hittills har inte Rino Wennerholm riktigt konkretiserat något svar på den frågan. Jag ber honom beskriva vad vårt eget möte – hans och mitt – har gett som vi inte hade fått annars. Han funderar en stund.
– Får jag bli personlig?
Jag nickar, säger att det är självklart.
– Jag skulle inte se dina svettpärlor i pannan och inse att det är varmt här inne – jag ska öppna dörren, tror jag. Våra ögon skulle inte mötas som de gjorde nu. Jag skulle inte se ditt engagemang. Inte se förmågan du har att skriva ned det jag säger, och fånga nuet. Och du skulle inte fånga min egen långsamhet, eller se mitt ganska yviga kroppsspråk. Jag skulle inte få tid och ro att formulera mina egna frågor och svar ordentligt. Du har möjlighet att ställa frågor som hjälper mig att sätta ord på det jag egentligen redan vet, men inte ännu har formulerat.
Han tystnar och tänker ett tag. Pratar en stund om hur mycket vi egentligen signalerar med kroppen – ”vi läcker som såll” – som aldrig går att fånga upp i digitala möten. Och hur man med hjälp av en facilitator närvarande i mötet kan komma ännu längre än vad man hade gjort annars.
– Jag tror att det fysiska mötet ofrånkomligt leder till en ökad ärlighet och öppenhet. Man fokuserar inte bara på den andre, utan minst lika mycket på sig själv, hur dialogen är, vad som händer i mötet och hur man framstår. Man får tillgång till varandra på ett annat sätt, vilket ger andra resultat. Den här intervjun, till exempel, blev för mig ett betydelsefullt möte med dig och nog längre än vad den hade blivit annars, säger Rino Wennerholm.
Vi skakar åter hand vid dörren och skiljs åt. Båda aningen stärkta av vårt möte.

Rino Wennerholm
Konsult och facilitator
– Arbetar med autentiska möten, med fokus på bland annat företagsutveckling, mål och värderingar, ledningsgrupper, vd-grupper, konflikthantering, teambuilding, UGL, ledarskap och coachning.