Äventyraren Annelie Pompe:
Så bidrar jag till miljön när jag reser
Att resa och upptäcka världen är hennes största intresse – förutom fridykning, klättring, surfing, skidåkning… Ja, egentligen alla aktiviteter som har med hav, berg och klippor att göra. Annelie Pompes yrkesval ”äventyrare” handlar om kärleken till naturen. Och att ta hand om den är därför en självklarhet.
Jag började dyka och klättra för att jag älskar naturen. För mig har drivkraften som äventyrare alltid varit att njuta av allt vackert i vår natur. Men tyvärr innebär mitt jobb också att jag får se mycket som har blivit förstört – både under och ovanför havsytan, säger Annelie Pompe, som är aktuell med sin fjärde bok och är en av deltagarna i Mästarnas Mästare 2019.
”Omvandla klimatångest till energi”
Tiden i naturen är det som har gjort Annelie medveten om vårt klimat och vad vi kan göra för att bidra till en hållbar utveckling. Nu vill hon inspirera andra till att göra miljösmarta val både i vardagen och i resandet. Själv har hon nyligen besökt ett yogaretreat på östra Bali.
– Här har havstemperaturen stigit så mycket att korallerna har dött. Det såg ut som en kyrkogård under vattnet – en hemsk syn. Men det här med att sluta resa på grund av klimatångest tror jag inte på. Då är det bättre att omvandla ångesten till energi istället. Däremot kan vi välja hur vi reser och göra hållbara val när vi är på resande fot. Dessutom handlar hållbarhet även om hur vi lever resten av tiden. Allting räknas – även de små valen.
Fler artiklar om hållbarhet
Insidan nummer ett
För Annelie Pompe är välmående och psykisk hälsa alltid nummer ett – oavsett vad vi gör eller vill förändra i livet. Hennes kunskap inom idrottspsykologi och mental träning influerar allt hon gör och är grunden i föreläsningarna om till exempel ledarskap, målfokusering och förändringsprocesser.
– Hur vi mår psykiskt påverkar det mesta – även miljön. Du måste vara lugn på insidan för att kunna hantera utsidan. Så därför bör man nog ta hand om sig själv för att orka ta hand om miljön också. Men sedan är det viktigt att tänka på att vi alla faktiskt kan göra skillnad, även om miljöfrågan ibland kan kännas stor och svår.
Väljer resorna med omsorg
Jobbet som äventyrare kräver att Annelie Pompe behöver resa några gånger per år. Men hon väljer alltid sina resor med omsorg, tänker på hur hon reser och koldioxidkompenserar för resorna hon gör. Här hemma väljer hon tåg som resealternativ och hon är noga med hur hon lever sitt vardagsliv.
– Jag har också som mål att bidra till miljön på mina resor, det vill säga att göra något meningsfullt där jag är. Det kan handla om att städa upp skräp och plast på stranden, äta vegetariskt eller att göra något viktigt för djuren. När jag arrangerade en klätterexpedition i Nepal initierade jag samtidigt ett välgörenhetsprojekt till offer i den stora jordbävningen 2015. Alla deltagare betalade 25 procent mer som vi sedan skänkte till hemlösa. Ett projekt som verkligen kändes i hjärtat, berättar Annelie.

Pappa Robert var inspirationskällan
Det är Annelie Pompes pappa Robert som har varit den stora inspirationskällan till ett äventyrligt liv. Familjen bodde i Mölndal, men tillbringade nästan varje sommar i Göteborgs norra skärgård.
– Här blev jag tidigt van vid att han försvann under havsytan eller klättrade högt upp på en klippa. På vintrarna tävlade pappa i utförsåkning. Det är inte konstigt att jag fick samma intressen. Idag är pappa 68 år, men vi tillbringar fortfarande många dagar i naturen tillsammans. Vi dyker, fotar och filmar våra äventyr.
Inget slår Mount Everest
Annelies tävlingsinstinkt kom i stort sett samtidigt som intresset. Hon ville tidigt klättra allt högre och dyka allt djupare. 2011 blev hennes dröm från tioårsåldern verklighet – att bestiga Mount Everest. Samma år slog hon dessutom världsrekord i fridykning på 126 meter.
– Fridykningen är den största utmaningen. Här handlar det om att hantera rädsla och tankar på ett annat sätt än klättringen, där det mer gäller att träna ordentligt och ha tur med vädret. Däremot är det inte många äventyrsresor som slår Mount Everest. Utsikten från toppen är fantastiskt vacker och det är mäktigt att se hur stor jorden är.
Hönö – favoritplatsen i världen
Men den absoluta favoritplatsen i världen är hemma på Hönö, där hon bor ihop med sin sambo Pontus. För ett halvår sedan flyttade även den spanska vattenhunden Douglas in i huset.
– Målet är att Douglas också ska bli duktig på att dyka – han har faktiskt simhud mellan tårna. Jag älskar verkligen att vara hemma så egentligen behöver jag inte resa för att uppleva vacker natur. Här är det fint året runt och det finns alltid något nytt att upptäcka. Att ge sig ut i närområdet är ett tips, man behöver inte alltid åka så långt bort, säger Annelie Pompe och ler.
Annelie Pompes 7 tips till affärsresenären
- Åk tåg så ofta du kan
- Välj onlinemöten när det går
- Föreslå att ditt företag klimatkompenserar för resorna
- Hitta värdefulla CSR-projekt som ditt företag kan stötta
- Undvik mellanlandningar
- Ät vegetariskt när du är borta
- Omvandla miljösamvetet till energi och gör skillnad i vardagen

Annelie Pompe
Ålder: 37
Familj: Sambon Pontus, som också är fridykare och egenföretagare, och den spanska vattenhunden Douglas
Bor: På Hönö – favoritplatsen i världen
Jobb: Äventyrare, föreläsare och författare.
Aktuell: Nyss släppt sin fjärde bok – ”En äventyrares guide till inre lugn”. Dessutom en av deltagarna i Mästarnas Mästare 2019.
Favoritresmål: Nepal, det är så vackert här och människorna är underbara.
Tar alltid med sig på resan: Tidigare hade jag alltid med mig en nalle, som till och med har varit med mig på alla 7 bergstoppar (nej, jag skämtar inte). Nu skulle jag säga en bok och en vattenflaska.
Resan hon drömmer om just nu: Raja Amput på Papua, Indonesien. Och den ska faktiskt bli verklighet 2020. Här bor man i små stugor med solcellselektricitet och resorten driver hållbarhetsprojekt för bland annat plasthantering och fiskar.
Vill du ha tips kring hur ditt företag kan resa mer klimatsmart?
Mer att läsa om hållbara resor och möten: