Resia har nu ändrat namn till Reed & Mackay. 

Publicerat: 2019-11-25

Prova Yogobe – unikt erbjudande till dig efter nedan intervju med Peter Munteanu.

”Balans är ett läge att sträva mot”

Tredje gången gillt. Jag haffar Peter mellan ännu en intensiv dag på kontoret och treåringens simskola. Vi har försökt att få till en intervju flera gånger men saker händer. Om detta, och mer, handlar vår pratstund. Och jag känner mig en smula klokare – och lugnare - efteråt.

Peter beskriver sig själv som en ödmjuk galning. Men också som en oerhört ambitiös person med stort driv och enorm nyfikenhet kring livet. Idag styr han ett företag som bidragit till att tillgängliggöra yoga och träning för den stora massan. Som VD och delägare till Yogobe med 1600 träningsfilmer, program och kurser online i Sverige, Norge och Finland är han och hans medarbetare på god väg med deras ”varför”, att bidra till en bättre folkhälsa.

Se balans på ett annat sätt

När jag frågar om Peter är i balans i livet så skrattar han och svarar att man kanske kan se balans på ett annat sätt.
- Balans är ett läge att sträva mot och ett relativt begrepp snarare än att betrakta som ett faktiskt och generellt tillstånd som vi alla kan uppnå och sedan jämföra med varandra, säger Peter.

Han fortsätter:
- Jag måste personligen just nu acceptera att jag har en intensiv tillvaro. Det gör jag bäst genom att vara uppriktig mot mig själv istället för att ha föreställningar om att det inte får vara så. Sen tar jag hjälp av verktyg för att hantera en mer eller mindre intensiv vardag. I acceptansen och med rätt stöd så känner jag att jag flyger nära ett balanserat läge i min tillvaro, förklarar han.

Checkar in med sig själv

Peters främsta verktyg idag är andningsövningar och meditation. Hans kropp säger till honom när han behöver stanna upp i tillvaron. Men så har det inte alltid varit. Efter att framgångsrikt drivit flera företag drabbades han 26 år gammal av en allvarlig utmattning. En morgon höll benen inte längre och sjukskrivningen var ett faktum. Vägen tillbaka till hälsa var lång och krävde flera år av disciplin, regelbundenhet och rutin. Det fanns ingen quick fix. Peter ägnade sig dagligen åt andningsövningar, mindfulness, stretching och yogapraktik. 

Idag finns det inte lika mycket tid och utrymme för praktik. Peters vardag ser ut som de flesta andras. Han vaknar, lämnar barn på förskola och skola. Därefter väntar, såsom för de flesta entreprenörer, en arbetsdag som pågår till sent. Men det som skiljer livet nu mot tidigare är en acceptans, att det är ok att det är såhär just nu. Han inleder varje dag med att checka in med sig själv under 3-10 minuter.

- Det första jag gör varje morgon, direkt när jag vaknar, är att checka in med mig själv. Det spelar ingen roll om barnen hoppar runt mig, jag ruckar inte på detta. Jag börjar med att ta tjugo långa, djupa andetag ner i magen, och möter sedan de känslor jag har. Vaknar jag till exempel med ett stresspåslag så konfronterar jag den känslan direkt istället för att bära runt på den hela dagen. Då tar incheckningen längre tid än vanligt. Långa, lugna och djupa andetag är vinden som bryter upp mörka moln för mig. Jag ser det som ett ständigt pågående kvartssamtal med mig själv. Det är en förutsättning för att jag ska klara min intensiva vardag, berättar Peter.

Prova Yogobe – unikt erbjudande till dig längst ner på sidan.

PeterMunteanu_2_624x395.jpg

 

Från utmattning till yoga

Det här sättet att börja dagen på är en enorm kontrast mot det liv han tidigare levde. Då körde han på alldeles för hårt tills det som sagt inte höll längre. På vägen tillbaka, när massageterapeuten Linda Haglund föreslog att Peter skulle börja med yoga som en del i rehabiliteringen, totalvägrade han. Det var inte hans grej. Och den där lugna mindfulness-rösten som han hade hört på en CD-skiva var ju rent trams- det var så långsamt och han själv var ju hur snabb som helst! I frustration bröt han till och med sönder en skiva han fått av en terapeut. Men han gick med på att stretcha och märkte att hans kropp mådde bra av det. En tidig morgon såg han sin spegelbild i ett fönster hemma och polletten trillade ner. Där stod han och yogade. Linda hade lurat honom.

- Det fullkomligt brast för mig där och då. Det var ett ögonblick av insikt och acceptans, att det var ”fine”. Jag insåg att det var aktiviteten som hjälpte mig och att det jag fått av Linda var verktyg och stöd för att hjälpa mig själv. Fram till dess hade jag helt förlitat mig på henne. Att hon skulle hjälpa mig att bli frisk igen, men i den stunden insåg jag att jag har ett egenansvar att göra mitt liv så hållbart som möjligt. Inget jag gör får ske på bekostnad av min hälsa och jag behöver aktivt skapa utrymme för återhämtning. Däri vilar den ständiga balansgången, förklarar Peter.

Att fortsätta yoga var nu självklart, men Peter kände sig inte riktigt redo för att gå till en yogastudio utan ville hellre yoga hemma, på egen hand. Han letade yogaklasser online men hittade väldigt lite. Det var här idén till Yogobe föddes. Peter kom i kontakt med Anna Reynold, VD på reklambyrån Milk, som också blivit hjälpt av yogan. Hon delade hans tankar kring ett digitaliserat yogautbud och 2013 grundade de tillsammans Yogobe.  Företaget fick år 2017 utnämningen Årets hälsoföretag i Sverige.

Fler artiklar om livet som affärsresenär

En värld där alla är friska och mår bra

- Vi på Yogobe vill leva i en värld där alla är friska och mår bra. Yoga är för mig inte enbart en träningsform utan ett förhållningssätt som innebär att jag kan hantera den människa jag är. Det är min termostat och det som hjälper mig att reglera mellan AV och PÅ i en föränderlig samtid, berättar han.

Härnäst på tur står att fortsätta utveckla Yogobes videotjänst. Att ge varje individ ännu bättre förutsättningar för sin egen individuella resa. Men fokus är också att samla likasinnade, att vara en samlande kraft och medskapare till en hälsokultur i samhället. Peter upplever att det i dagens samhälle finns väldigt många som känner sig ensamma. Han vill bjuda in dem till ett sammanhang där de inte är ensamma utan istället tillsammans. Ökad folkhälsa.

Peter_Munteanu_5_624x395.jpg

Ge sig själv rätt förutsättningar

Idag reser Peter mindre än tidigare, men på sitt tidigare jobb som marknadschef på ett internationellt bolag hade han mer än 250 resdagar om året. Viktigt för honom som affärsresenär är digitala stöd och appar som gör det så enkelt och smidigt som möjligt på resan. Han tror, vidare, att en av fallgroparna som affärsresenär är att inte ge sig själv rätt förutsättningar.

- Det är viktigt att unna sig att investera i det man verkligen behöver och försöka hitta saker som underlättar livet på resande fot. Att inte bara se kostnaden utan istället fokusera på vad investeringen faktiskt ger i form av ökad produktivitet och sparad energi. I förlängningen leder det till att man både sparar och tjänar pengar, förklarar Peter.

Peter Munteanus bästa tips till andra affärsresenärer

Investera i ett loungekort, särskilt om du har många mellanlandningar. I loungen kan du arbeta fokuserat och får ett lugn på resan. Ett så kallat Priority Pass kostar runt 2000 kr per år, en investering som du räknar hem efter 4-6 resor med tanke på att kaffe och förfriskningar ofta är dyrt på internationella flygplatser.

Köp en riktigt bra väska. Se till att köpa en carry-on väska som rullar härligt och är lätt att hantera. Det här är jättevärdefullt, särskilt om du reser mycket. Tänk kontrasten mot att dra på en tung gnisslande väska under resa efter resa.

Överväg att ibland ta en övernattning på hotell istället för resa över dagen. Det kan vara långsiktigt mer hållbart. Du slipper onödig stress och mår bättre i längden, för vi lever i en värld där vi enkelt kan jobba på distans. Berätta för dig själv och chefen att det ibland är bästa vägen.

Se till att skydda dig från kringljud om du reser med tåg/båt/flyg. Ofta finns det ett surrande ljud som du kanske inte tänker så mycket på, men som kan kosta mycket energi. Ta med öronproppar eller investera i ett par kvalitetshörlurar som stänger ute omgivande ljud.

Fyll inte schemat för mycket. Se till att ta regelbundna pauser. Du kan till exempel använda videotjänsten Pausa Smart. De har korta pass (3-15 min) som kan hjälpa med allt från att motverka jetlag till att få fokus eller återhämtning

Ange kampanjkod yogobeReed & Mackay när du skapar ditt konto* på yogobe.com och få dina första 60 dagar helt kostnadsfritt och utan bindningstid (värde: 378 SEK). Koden är giltig till den 31/12 2019.

*Detta är ett introduktionserbjudande och gäller dig som ännu inte skapat ett konto hos Yogobe.


PeterMunteanu_1_624x395.jpg

 

 


Peter Munteanu


Familj: Fästmö Julia, tjejerna Texas-Rain, 7 år, och Phoenix-Rose, 3 år, samt två tvillingtjejer som föds i december.

Bor: i lägenhet i Stockholm

Aktuell: VD och grundare till Yogobe, en digital tjänst för hållbar hälsa, yoga och träning.

Det viktigaste på resan: Loungerna! Jag jobbar mycket när jag är på resande fot och vill kunna jobba fokuserat.

Det första jag gör på resmålet:  Jag tar av mig skorna, det är så skönt!

Senaste resan: Gick till underbara Smögen där vi packade ihop sommarhuset för vintern.

Kopplar av genom att: sova, gärna sju timmar per natt. Spendera tid vid havet och ta power naps när tillfälle ges.

Tacksam för: Min hälsa och mina närstående.


 

Välkommen att prata resor och möten med oss på Reed & Mackay


Fler artiklar om livet som affärsresenär:

Prova på Yogobe

Ange kampanjkod yogobeReed & Mackay när du skapar ditt konto* på yogobe.com och få dina första 60 dagar helt kostnadsfritt och utan bindningstid (värde: 378 SEK). Koden är giltig till den 31/12 2019.

 

*Detta är ett introduktionserbjudande och gäller dig som ännu inte skapat ett konto hos Yogobe.

 

0771-91 91 91 Vill du veta mer?
OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.