Hemmakänslan allt viktigare i hotellupplevelsen
Personligt, emotionellt och socialt. Tre tydliga trender i hotellbranschen just nu. Och för affärsresenären är det framför allt hemmakänslan som blir allt viktigare vid valet av hotell. Reed & Mackay Företag har pratat hotelltrender med Erik Nissen Johansen, vd och konstnärlig ledare på designbyrån Stylt.
– Det har skett en stor förändring sedan 1991 när jag klev in i branschen. Då fanns det i princip ingen personlighet på hotellen och man använde bara färgtoner och inredning som inte avskräckte gästerna. Idag är det raka motsatsen. Man vill känna sig hemma direkt när man kliver innanför dörren, säger Erik Nissen Johansen, som själv är en frekvent affärsresenär.
”Man vill handla av en person”
Man har alltid pratat om ”location” som den viktigaste framgångsfaktorn för ett hotell. Själva kedjan som hotellet hör till var betydelsefullt. Nu tar det emotionella värdet istället allt större plats, enligt Erik.
– Du vill bo på ett hotell där du trivs och som gärna har en miljö och en personlighet som påminner om dig själv. Det stämmer också med dagens generella konsumenttrend. Man vill handla av en person och inte ett varumärke. Du går hellre till det lokala bageriet och handlar dina frukostfrallor – trots att det finns lika goda bröd på Ica. Den personliga faktorn är oerhört viktig idag oavsett vilken bransch det handlar om.
Fokus på de sociala rummen
Förutom de känslomässiga aspekterna är den sociala trenden tydlig i stort sett över hela världen. Man lägger mer fokus på de sociala omgivningarna än på rummen när man skapar nya hotellkoncept idag. Samspelet med andra hotellgäster blir allt viktigare – framför allt för affärsresenärerna.
– Många vill gärna socialisera sig med stadens invånare och andra hotellgäster när man har jobbat klart. Om hotellstämningen känns trevlig och inbjudande vill man hellre ta med sig laptopen och sätta sig i loungen istället för uppe på rummet. Reser man mycket i tjänsten vill allt fler kunna kombinera jobb med nöje – kanske ta en drink i baren och utbyta idéer med en annan affärsresenär.
Fler artiklar om livet som affärsresenär
Ett ”roligare” affärshotell
Downtown Camper vid Brunkebergtorg i Stockholm är ett exempel på ett hotell där man har fokuserat på det sociala – fullt ut. I briefen till Erik och hans team på Stylt framgick det att gästerna gärna blandar ”leisure” och ”bleisure” och de frågade sig då: Varför finns det inga ”roliga” affärshotell?
– Vårt mål var därför att ta fram ett koncept som gör det roligare att bo där. Vi utgick från den sociala stunden och när vi mår som bäst. Skogspromenader, korvgrillning och friluftsliv var det som vi spånade kring i vårt idéarbete – den känslan tog vi med oss in i hotellet. Att grilla marshmallows vid en öppen brasa är ett exempel på en social aktivitet som har blivit oerhörd populär på hotellet.
Söndagsstek i Berlin
Redan när Erik grundade Stylt hade han en tydlig vision att jobba internationellt. Idag är han på resande fot ungefär halva sin arbetstid, cirka två veckor i månaden.
– Jag älskar att resa och träffa nya människor. Att komma hem samma kväll är ofta ett mål, men det blir såklart många nätter borta också. Då väljer jag oftast ett hotell som ger mig något extra. Ett av mina favorithotell är Mickelberger i Berlin där man blir bjuden på söndagsstek. Jag struntar i om sängen är skön – däremot vill jag känna mig hemma, säger Erik Nissen Johansen.

Erik Nissen Johansen
Ålder: 53
Yrke: Vd och konstnärlig ledare på designbyrån Stylt, som har specialiserat sig på hotell-och restaurangkoncept.
Familj: Elisabeth samt tvillingarna Saga och Tilde (14), Liv (18) och Lucas (23)
Bor: I en gammal fiskeaffär i Kålltorp
Favoritstäderna som affärsresenär: Paris och London
Det första han gör på resan: Tar på sig sköna skor och tar en promenad
Drömresemål just nu: Papua New Guinea (blir verklighet i januari)
Hobby: Fritidsfiske
Vill du veta mer? Prata resor och möten med oss på Reed & Mackay
Fler artiklar om livet som affärsresenär: