Resia har nu ändrat namn till Reed & Mackay. 

Livet som affärsresenär

Frustrerande flygförsening, en klagande partner på hemmaplan och klimatångest. En leende kund, äkta wasabi och norrskenssafari på Svalbard. Ofta är affärsresorna en rolig del av jobbet. Men de innebär också påfrestningar på familjelivet, miljön och företagets ekonomi.

Vad är det som gör att vi – trots digitaliseringen – reser mer än någonsin? Vad betyder affärsresan idag och hur påverkas vi av våra jobbresor? Och inte minst – hur kan vi tillsammans skapa ett mer hållbart affärsresande? 

Här får du träffa forskare, reseexperter, resenärer och företag som ger sin syn på affärsresor och möten. Ta del av handfasta tips, läsvärda intervjuer och inspirerande artiklar om vad som händer när vi reser.

Direkt till avsnitt 1
1. Det fysiska mötet

Varför reser vi fortfarande?

Det är enklare än någonsin att träffas idag. På bara några sekunder kan vi ha ett möte face to face med en kund eller kollega på andra sidan jordklotet – utan att ens lämna kontoret.  Men ändå är det fysiska mötet nummer ett när vi bygger relationer och gör affärer. Varför är det så? Och framför allt, när är det viktigt att träffas fysiskt? 

I det första avsnittet av vår webb-TV-serie möter du den digitala pionjären Gustav Martner och managementkonsulten Rino Wennerholm. Här kan du också läsa en intervju med Johan Sköld om försäljning och relationer samt få retorikexperten Elaine Eksvärds 5 bästa tips för ett framgångsrikt möte. 

Till artiklar och webb-TV-avsnitt nr 1

 

2. Balans

Hur ser ett hållbart affärsreseliv ut?

Att resa i jobbet är givande och roligt på många sätt. Samtidigt innebär affärsresandet ofta långa arbetsdagar, ett högt tempo och ett pusslande för den som är kvar hemma. Hur gör man egentligen för att ta tillvara på glädjen i att uppleva nya platser och träffa människor i jobbet – när man samtidigt ska balansera vardagspusslet och affärsresandet?

I det andra avsnittet av vår webb-TV-serie möter du psykologen Anna Bennisch och Bolons vd Marie Eklund som ger sina bästa tips för bättre balans. Här kan du också läsa om arkitekten Anna Hessle och hur hon löser sitt livspussel. Paolo Roberto ger tips om träning på affärsresan och Erik Nissen Johansen på Stylt berättar varför hemmakänslan på hotell blir allt viktigare.  

Till artiklar och webb-TV-avsnitt nr 2

3. Konferens

Hur affärsdrivande är dina möten och konferenser?

Intresset för konferenser är rekordstort i Sverige. Det är roligt och inspirerande för medarbetarna. Men möten och konferensresor kan också vara ett onödigt tidsfördriv – och bli dyrt för företagen. Dåliga möten kostar svenska företag 177 miljarder kronor. Så vad är då nyckeln för att skapa effektiva möten och konferenser som bidrar till affärsnytta?

I det tredje avsnittet i vår webb-tv-serie möter du mötesevangelisten Micke Darmell samt Björn Wigge och Jessica Jonsson på Reed & Mackay Företag. Här kan du också läsa 5 tips till effektivare möten, hur du tänker utanför boxen inför nästa konferensresa, tips på utmanande aktiviteter på nära håll och om varför Italien är årets hetaste konferensresmål.

Till artiklar och webb-TV-avsnitt nr 3

4. Klimat

Gör medvetna val för mer hållbara affärsresor

Sverige har som mål att bli världens första fossilfria land. En stor utmaning för att lyckas med det är våra resor. Vi reser mer än någonsin i jobbet idag, frågan är hur vi ska göra för att resa mer hållbart. Vilket ansvar har företag med mycket resande och vilka enskilda val kan vi göra som resenärer för att påverka?

I det fjärde avsnittet i vår webb-tv-serie möter du Jonas Åkerman, forskare på KTH, som bjuder på kunskap i ämnet. Vi träffar även Eva Eriksson, hållbarhetschef på Löfbergs, som jobbar med höga hållbarhetsmål samtidigt som de verkar på en internationell marknad. Här kan du också läsa vår intervju med Annelie Pompe och få 14 enkla tips för ett hållbart affärsresande.

Till artiklar och webb-TV-avsnitt nr 4 

5. Kostnader

Ta kontroll över företagets resekostnader

De dolda utgifterna utgör en väsentlig del av de totala resekostnaderna. Enligt branschorganisationen SBTA kan de dolda resekostnaderna uppgå till 40 procent av utgiften för flyg och hotell tillsammans

I det femte avsnittet i vår webb-tv-serie möter du Lotten Fowler på SBTA för att diskutera hur mycket företagen vet – eller inte vet – om företagets resekostnader. Vi pratar även med Caroline Berntsson, säljchef på Reed & Mackay Företag i Göteborg. Hon berättar bland annat om hur man identifierar de dolda kostnaderna och undviker fällorna. Vidare berättar vi  varför det är bra att ha en resepolicy och vad som ska finnas med. Plus att vi träffar Cathrine Lundberg, erfaren travel management konsult, för att tala om hur företaget kan effektivisera bokning av resor och möten.

Till artiklar och webb-TV-avsnitt nr 5 

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.